Știri și Evenimente

Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei

Autor: | Etichete: | Comments: 0 | iulie 28th, 2020

📣Astăzi, 28 iulie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei. Tema Zilei din acest an este „Viitorul fără hepatită”, cu un accent puternic pe prevenirea hepatitei B (HVB) în rândul mamelor și a nou-născuților.

📌Hepatita virală este una dintre principalele cauze ale decesului la nivel global, reprezentând 1,34 milioane de decese pe an – adică mai mult decât HIV / SIDA, tuberculoză sau malarie. Circa 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită B și 80% care trăiesc cu hepatită C nu cunosc despre statutul de boală, ceea ce duce la posibilitatea reală de a dezvolta o boală hepatică fatală sau cancer hepatic.

‼️În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 2957 cazuri noi de hepatite virale, dintre care 1937 (65,5%) cazuri reprezintă hepatite virale B, C și D. În primul semestru al anului 2020 au fost înregistrate 3 cazuri cu hepatită virală B acută, 18 cazuri cu hepatită virală C acută, 214 cazuri cu hepatita virală B cronică.

🙌IMSP Centrul de Sanatate Nisporeni  îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, să se adreseze ACTIV la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate.

👉Organizația Mondială a Sănătății reiterează necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament a hepatitelor, inclusiv în perioada pandemiei COVID – 19, pentru asigurarea unui viitor fără hepatită.